Tuesday, April 24, 2012

NAILS – KÕRBEMINE KÕRBES

NAILS – KÕRBEMINE KÕRBES
kus me hakkame pisut selgemini tajuma võttegrupi osa syndmuste käigus & saame võimaluse võrrelda Interpoli & Maailmapäästjad, Inc. võitlusviise

Vasaku käega helikopterit kerkiva tulepilve serval manööverdades sirutas Nails parema viimases plahvatuses stratosfääri poole paisatud risu keskele & pyydis hirmpika kullatud kyyne otsa mustunud plekikänkra, mille ta enne syndmuspaiga seljataha jätmist yle õla Positiivsele Kangelasele heitis. (All kuhmis võttegrupi pyrotehnik paaniliselt oma tunkede loendamatutes taskutes.) Kangelane yritas tundmatuseni sulanud klompi märkamatult suhu sobitada (Kus mu Zippo on? ahastas pyrotehnik.), aga märkas peagi oma tegevuse tulutust (Poisid, ma olen oma Zippo ära kaotanud!! soigus pyrotehnik & asus taskuid systemaatiliselt pahupidi pöörama.) & poetas plekikribula häbelikul ilmel taskusse. (Pyrotehnik, kes oli järjega jõudnud vestivoodri vahele, tõi äkki kuuldavale ebainimliku röögatuse, sööstis paigalt & lukustas end välikemmergusse.) Positiivne Kangelane niheles rahutult, selgitades oma sydametunnistusele, kuidas ta parajasti Nailsi jälitab, Lockrot tema kõrval põrnitses hangunud pilgul kuhugi oma jalgade & lõpmatuse vahele, helikopter aga tõusis järjest kõrgemale & võttis kursi suunda, mis võinux niisama hästi olla ida kui lääs.
Kuna võtteryhm oli muude asjadega hõivatud (nad kogunesid nõutu ringina ymber vappuva välikemmergu, kust kostis sajatusi, hingeldamist, nuuxeid & lakkamatut mydinat), juhtus midagi, mida sedasorti filmis polex iialgi tohtinud juhtuda – Nails avastas, et tema parema käe neljanda sõrme kyynelakk on vapustuste käigus ositi maha koorunud & näeb tõeliselt inetu välja. Nyyd mõistis ka Nails, et lahti on midagi katastroofilist. Niisiis rabas ta esmaabipakist jalamaid lakipudelikese & asus syndinud kahju kibekähku parandama.
Kyynele keskendununa ei märganud naine, et Lockrot oli teadvusele tulnud & jälgis tema tegevust suure huviga. Inspektor upitas end koguni sirgu & peaaegu pysti, myxas aga seejuures oma vastvõõbatud kyynt hindavat Nailsi, & veel nii õnnetult, et lahtijäänud lakipotsik armatuurlaual naise randmelt otsetabamuse sai & oma sisu aparatuuri sekka soristas.
Mõrvarlikul ilmel jõllitas Nails Lockrotti, kes oma istmele tagasi varisedes ägas: "Ma tahtsin ainult vaadata, mis firma kosmeetikat sa kasutad . . ." (Nivea Beauté nr. 68, Sandy Gold.)
Tualettruumis toimuvast inspiratsioonipalangusse sattunud helilooja õudse & ebainimliku taustmuusika saatel kustusid yxteise järel mõõdikute tulukesed. Kõrgustyyri haaranud Nailsi käsi kastis kurjaendeline sädemetevihm (produtsent ylendas seda nähes oma direktori kabineti syytamise pärast koolist välja visatud kolmeteistaastase poja asepyrotehnikux); kuna aga siitpeale kulgeb tegevus taas kõigi sedasorti filmide harjunud rada, peegeldusid sädemed imekauni ilutulestikuna säravatelt kyyntelt, tegemata värskele äärmiselt tuleohtlikule lakikihile vähimatki viga.
Suure ilmkärakaga suudles helikopter kynkanõlva. Paari nõtke kukerpalli abil päästis Nails end allamäge. Lõpetatud lennuriistast jõudis enne vapustavat plahvatust (Jesss, paps!!! – Jestas, poja!!!) piisavasse kaugusse vankuda ka inspektorit juuxeidpidi järele lohistav Positiivne Kangelane. Ohates langetas ta oma hästivalitud hetkel minestanud kaaskannataja kiviklibu keskelt välja tungivatele karedatele rohulibledele, too aga toibus & tahtis Kangelasest kõvasti kinni haarata. Jumal yxinda teab, millised õudused olexid tol ööl selles kõledas paigas veel võinud aset leida, kui Lockroti randmeid polex pidurdanud pahameelest sisiseva Nailsi valus jalahoop. Kaader sulas pimedusse.

*

Järgmine stseen leidis meie tyhermaile sattunud kolmiku puhkamast. Interpoli inspektor Lockrot magas looteasendis, ilane sõrm sygaval suus, & kiunatas aeg-ajalt painajaliku pettumuse kyysis. Positiivne Kangelane, kõhuli, pomises läbi une pea alla põimitud käsivartesse midagi, mis hammaste olemasolu korral kõlanux nagu "murd. . .ee. . .kääbik" – ta nägi nimelt unes oma eelmisi elusid. Paljastatud mõõgana lamas nende vahel Nails, käed kukla taga risti, juuste verine & shokolaadine siidpadi kahvatutel kividel laiali, uudishimulikult kikkis ylekullatud rinnanibud pärani silmadega võidu kylmade tähtede poole vahtimas. Tema säraval näol mängles mõistatuslik, äraolev puujumalanaeratus.
(Viimax välikemmergust väljunud pyrotehnik keeldus kategooriliselt juhtunu kohta selgitusi andmast, aga ohtrad hambajäljed tema ninal & kätel tunnistasid tumma kõnekusega läbielatud jubedusi. Lampkastist, muide, kostnud veel aastaid hiljem salapärast plekikõlalist laxumist või plaginat.)
Kiirendusega filmitud lõigus kihutas yle taeva kahvatu kuusirp; seejärel peegeldus Nailsi palgete yhegi pleki või kriimuta (sedasorti film, exole) kullatisel ergav päikesetõus. Naine ringutas.
Positiivne Kangelane karjatas: "Guinevere!" ja kargas istukile. Silmi hõõrudes & haigutades põrnitses ta juhmil ilmel ymbritsevat kynklikku, yhegi elumärgita kõrbe.
Lockroti niuxumisest sai paari Nailsi jalahoobi tulemusena vingumine, mis kasvas halinax & oietex; siis avas temagi silmad.
"Nonii, poisid, mis te must õieti tahtsite?" kysis Nails, jalad harkis, käed puusas, leopardimustrilised stringid lõhkemisohus.
"Deduktiivne meetod lubab mul järeldada, et Hindamatu Salarelv on ysna suure tõenäosusega sinu valduses," vastas inspektor Lockrot päris ladusalt, sest ta oli seda fraasi peakorteris tundide viisi peegli ees harjutanud.
"Jah, & ma nägin, kuidas see sinu kätte sattus," lisas Kangelane.
"No ja siis?"
"Maailma saatuse huvides võixid sa selle endast targemate hoolde usaldada!" teatas Positiivne Kangelane & tõmbas taskust oma ustava sinakalt sädeleva Taurus Titanium .38. Viimane liigutus polnud kyll pooltki nii sujuv, kui edukax esinemisex tarvis, sest seejuures puutus talle pihku ka plekikänkar, mida mees vasaku käega hajameelselt suhu sobitama asus. Et aga tema hambad olid selle aja peale lõpetanud oma viimase maise võitluse & puhkasid paarikymne kilomeetri kaugusel välitualeti lampkastis, taipas metallitykk täpselt Positiivse Kangelase suhu jõudmise hetkel, et igasuguse loogika alusel peab tema olema Zippo, & sylgas välja oma kuulsa leegi, tänu millele pyrotehniku suitsumeestest sõbrad olid talle andnud hellitusnime "Kulmud ka".
Kõrbevaikust lõhestas viis revolvrilasku & yx nigel plõxatus. Kuulid vihisesid läbi õhu, vigastades mitut liivaluidet, yht kiviklibu kuhja & paari kidurat ogalist põõsast.
"Kena katse," nimetas Nails.
"Sa-sa-sa vaata ikka ka!" pahandas Lockrot. "Nii võ-võib mõni i-i-i-inimene viga ka saada! Vaat me-me-meil Interpolis, meil kyll niiviisi ei lasta."
"& millega su Interpol siis mind lõbustada kavatseb?" uuris Nails.
"Interpolil võib olla mõningaid . . . khm . . . vahendeid, mida mind on volitatud kasutama. Suurem osa meie pangaarvest võib varsti olla sinu käsutuses, Nails . . . mida sa ytled?"
Nailsi naer oli lyhike & mõru, kui ta inspektori pakutud paberrahatuusti hommikutuulde saatis. "Teil põle kamba peale ka rohkem, kui ma oma masina eest varsti saan," teatas ta. "Ega te vist muud uvitavat enam rääkida ei oska, ega?"
Nõutuina raputasid mõlemad mehed pead.
"Nojah, ma hakkan siis minema," viskas Nails. "Kui ma selle äriga otsa peale saan, paneme pidu, exju, poisid?"
Meelekindlalt pöördus ta & asus astuma: tume siluett tõusva päikese taustal, juuxed selle kiirtes kiirgamas nagu veri & kuld & shokolaad.

NAILS – KÕRBEMINE KÕRBES – LÕPP

No comments:

Post a Comment